01 Ağustos 2019

ULUBEY KANYONU

...


      Bu gidişimizde Ankara'dan dönerken Uşak Ulubey Kanyonu'na uğrayalım diye planlamıştık.Öyle de yapıyoruz.
      Ulubey Kanyonu, Uşak şehir merkezine 33 kilometre uzaklıkta diye bakıyorum haritadan ve yola koyuluyoruz.Amerika Birleşik Devletleri‘nin Arizona eyaletinde bulunan Büyük Kanyon’dan (Grand Canyon) sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu unvanına sahipmiş.
      Yol kıvrıla kıvrıla ilerliyor.Canım fakülte arkadaşıma da uğrayacağız; sürprız olacak.Önce Ulubey'e uğruyoruz.Sevimli, küçük, herkesin birbirini tanıdığı,samimi bir ilçe.Harika bir karşılaşma oldu.Birlikte kanyona gidiyoruz.
Arabamızı park edip, yürüyoruz.Solumuzda hediyelik eşya standları ve Uşak'ın meşhur tatlarının yer aldığı küçük mekanlar var.Ve sağımızda cam teras.Üzerinden ilerliyoruz.Çevreme mi bakınsam, ayaklarımı bastığım manzaraya mı bilemiyorum.Esintili ve
  cam terasıyla muhteşem kanyon manzarası ve kanyonu kuş bakışı görmek heyecan verici.Bir de dostların anlatımı ve samimi sohbetleriyle bu güzellik katlanıyor.
Uzunluğu 45 kilometreyi aşan Uşak Ulubey Kanyonu’nun derinliği 50 ile 170 metre arasında değişiyormuş. Granit ve kum taşı gibi sert kayalıklardan oluşan zeminin hava akımı ve erozyon etkisiyle aşınması sonucunda oluştuğu biliniyor."Bugüne kadar bilinmeyen kanyon, Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonlardan oluşuyor. Ulubey çayı, bütün kanyonu adeta saklı bir cennete çeviriyor" diye anlatıyorlar; çayı işaret ederek.O zaman bu terastan bile çok azını görebiliyoruz.Yürüyüş ve doğa sporlarıyla erişilirse daha çok içinde olunabilir ve görülebilir.Çay kenarında arazileri de varmış arkadaşlarımın.
Bu kadar izlemeyle bile harika oluşumlar keşfediyorum.Değişik kıvrılmış yüzeyler, dağlar, bitki örtüsü, kayalar seyirlik.Ve huzurlu bir yer.

     Ulubey Kanyonu Cam Teras Asar Restaurant ve Cafe, kanyonun doyumsuz manzarasına tanık olanların bir şeyler yiyip içebileceği bir mekan.Uşağın ünlü tarhana çorbası, keşkek, katmer, Ulubey döndürmesi, çömlek kebabı ve demir tatlısı tatlarından yemeden dönmeyin.Cam kenarına oturun ki kanyonun içinde gibi olun.Her şey harika; sohbet, manzara, yemekler ve konukseverlikleri.
      Ulubey Kanyonu, bölgedeki hava kirliliği ve sanayi atıklarından kirlenenen dereleriyle günümüzün erezyonuna uğramaya devam ediyor.Umarım temizlenir, gerekli önlemler alınır.